CE Belgesi Nedir?

CE Belgesi, Conformite Europeenne kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş bir standart olup, ürettiğiniz ürünün Avrupa standartlarına uygun çevre, sağlık ve güvenlik koşullarında üretildiğini belgeler.

Ürünlerinizin CE belgesine sahip olması, AB pazarında serbest dolaşım hakkı sunar.

CE Belgesi Yönetmelik şartları nelerdir?

CE belgesi yönetmelik şartları, CE belgesine başvurmak istediğiniz ürüne göre değişkenlik gösterir.

Bazı CE Yönetmelikleri;

- Yapı malzemeleri yönetmeliği
- Ölçü Aletleri Yönetmeliği
- Ev Tipi Elektrikli Buzdolapları, Dondurucular ve Kombinasyonlarının Enerji Verimlilik Şartları ile İlgili Yönetmelik
- Asansör Yönetmeliği
- Radyo Cihazları ve Telekomünikasyon Terminal Cihazları yönetmeliği
- Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği
- Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği
- Gemi Teçhizatı Yönetmeliği

CE işareti, ürünün satıldığı pazarda yasal olarak yer alabileceğinin bir işaretidir. CE işareti, ürünün herhangi bir uygunsuzluk durumunda, üretici firma tarafından koşulsuz geri çekileceğinin göstergesidir.

CE işareti bir kalite işareti değildir, ürünün ilgili direktiflerce belirlenen tüm şartlara uygun olarak üretildiğini ve kontrol edildiğini gösterir.

CE için tanımlanmış ürün gruplarına ait uyum süreçleri ürün gruplarının tabi olduğu Bakanlıklar, diğer kamu kurumları ve Dış Ticaret Müsteşarlığınca sürdürülmüştür.

Dış ticaretimiz açısından, bu işareti taşıması gerektiği halde taşımayan ürünün Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihracatı mümkün değildir.

İç pazarımız açısından ise, mevzuat uyumu tamamlanmış ve zorunlu uygulamaya girmiş, ürün yönetmelikleri kapsamına giren ürünlerden CE İşareti taşıması gerektiği halde taşımayan ürünlerin ülkemiz piyasasına sürülmesi de mümkün bulunmamaktadır.